Adviseur Onderzoeksbeleid
KU Leuven
Leuven, Belgium
15 uur geleden
source : Stellenanzeigen.de

De Dienst Onderzoekscoördinatie (DOC) is de motor voor een stimulerend klimaat en beleid voor het onderzoek aan de KU Leuven.

De DOC bestaat uit verschillende expertisecellen die informatie, advies en begeleiding geven rond diverse thema’s en initiatieven die aan het onderzoeksbeleid gerelateerd zijn, dit zowel vanuit een intern, nationaal en internationaal perspectief.

Tevens wordt de vicerector Onderzoeksbeleid met betrekking tot het algemeen beleidskader voor het onderzoek aan de KU Leuven rechtstreeks ondersteund door een adviseur.

Website van de eenheid

Functie

De hoofdopdracht van deze adviseur is het verstrekken van beleidsadvies en beleidsondersteuning, in nauw overleg met de vicerector Onderzoeksbeleid en in samenwerking met de DOC experten, met als doel het onderzoeksbeleid aan de KU Leuven vanuit een helikopter perspectief mee vorm te geven.

Het universitair onderzoeksbeleid omvat de gehele kennisketen van fundamenteel tot toepassingsgericht onderzoek en in al zijn verschijningsvormen (van doctorandi, onderzoeksprojecten tot grote netwerken).

Dit alles rekening houdend met de (inter)nationale context en tendensen die een vooruitstrevend onderzoeksbeleid kenmerken.

Hiertoe neemt deze adviseur onder andere volgende initiatieven op :

 • Pleegt regelmatig overleg met de vicerector onderzoek over nieuw of vernieuwend onderzoeksbeleid en helpt het onderzoeksbeleidsplan mee vorm te geven, uit te schrijven en volgt vervolgens het gevoerde beleid mee op;
 • Houdt hiertoe de internationale wetenschappelijke literatuur bij over onderzoeksbeleid en volgt de trends in het onderzoeksbeleid op Vlaams, nationaal en Europees niveau op.

 • Evalueert het huidige onderzoeksbeleid en de impact ervan onder andere via gegevensanalyse van het lopende onderzoeksbeleid om zo nieuw beleid voor te bereiden en nieuwe of vernieuwende concepten te ontwikkelen;
 • Bereidt agendering en besprekingen voor met oog op afstemming en terugkoppeling over de voorgestelde plannen op beleidsorganen zoals de Beleidscel Onderzoek en Raad voor Onderzoeksbeleid;
 • Vertegenwoordigt de vicerector onderzoek op bijeenkomsten waar beleidsinput nodig kan zijn;
 • Beschikt over / en ontwikkelt een eigen netwerk binnen het domein van het onderzoeksbeleid.

  Binnen deze functie komen daarnaast volgende taken aan bod :

  In nauwe samenwerking met International Office, het opvolgen en voorbereiden van de LERU vergaderdossiers via o.a. intern overleg en afstemming met de DOC collega’s en de verschillende betrokken KU Leuven diensten zoals bijvoorbeeld personeelsdienst.

  Je bent tevens lid van de LERU Senior Officers’ Network (SON), en aldus, samen met de collega van International office, eerste aanspreekpunt voor LERU-zaken.

  Je bouwt binnen deze context ook een internationaal netwerk uit met de collega’s van de andere LERU universiteiten. Je bent goed op de hoogte van de activiteiten van LERU, stimuleert en coördineert de deelname aan de LERU-activiteiten.

  Tevens volg je ook in andere internationale netwerken of werkgroepen zoals EUA, CESAER en Coïmbra de ontwikkelingen in het kader van onderzoeksbeleid van dichtbij op.

  Ook het opvolgen, voorbereiden en adviseren van de vergaderdossiers voor de vicerector Onderzoek in het kader van de raamovereenkomsten met de Strategische Onderzoekscentra (SOC’s : VIB, VITO, Flanders Make, Imec) en met wetenschappelijke instellingen zoals ITG, SCK, en federale wetenschappelijke instellingen behoort tot je taak.

  Alsook het verkennen en opzetten van mogelijke samenwerkingen.

  Je bent secretaris van de Raad voor Onderzoeksbeleid en, in overleg met de voorzitter, organiseer en coördineer je de vergadermomenten met bijhorende agenda en verslaggeving.

  Je begeleidt tevens de eventuele werkgroepen die door de ROB worden geïnstalleerd en werkt in gezamenlijk overleg aan visieteksten over (onderdelen van) onderzoeksbeleid zoals bv.

  maatschappelijke impact, Open Science, wetenschappelijke integriteit enz.

  Binnen het algemeen kader voor onderzoeksbeleid sta je in voor het opzetten en uitwerken van een event of workshop rond een bepaald thema of over het algemeen onderzoeksbeleid (bv. Over Onderzoek’).

  Je bent verantwoordelijk voor het actueel overzicht van de KU Leuven Kerndomeinen in onderzoek (zie Key Areas KU Leuven Research ) en pleegt hierover overleg met de DOC communicatiemedewerker.

  Voor al deze opdrachten pleeg je regelmatig overleg met de DOC-experten, die vanuit hun expertise eveneens beleidsinput en -initiatieven nemen ter ondersteuning van het algemeen onderzoeksbeleid aan de KU Leuven.

  Waar relevant wordt ook met andere KU Leuven diensten samengewerkt.

  Profiel

  Je hebt minimum 5 jaar ervaring in onderzoeksbeleid op nationaal en / of op internationaal niveau en behaalde bij voorkeur een doctoraatsdiploma, of bent gelijkwaardig door ervaring.

 • Je bent vertrouwd met het Vlaamse, Belgische en Europese onderzoekslandschap; en hebt een relevant netwerk uitgebouwd met mogelijke stakeholders;
 • Je beschikt over een sterke analytische en kritische geest;
 • Je hebt ervaring met het opzetten van beleidsondersteunende analyses (i.e.statistische data verwerking);
 • Je beschikt over goede communicatievaardigheden en kan je zowel mondeling als schriftelijk vlot uitdrukken in het Nederlands en het Engels;
 • Je werkt proactief en neemt initiatief;
 • Je bent accuraat, en gaat efficiënt, resultaatgericht te werk;
 • Je bent flexibel en kan goed in teamverband samenwerken.

  Aanbod

  Wij bieden je een uitdagende voltijdse functie voor onbepaalde duur. Deeltijdse tewerkstelling (80%) behoort tot de mogelijkheden.

  Ben je onmiddellijk inzetbaar in alle opdrachten van deze functie dan start je in graad 9. Beloftevolle kandidaten die nog niet alle opdrachten meteen kunnen opnemen of nog een specifiek opleidingstraject moeten doorlopen starten in graad 8.

  Graad 10 is uitzonderlijk weggelegd voor kandidaten die reeds van bij de start, omwille van doorgedreven kennis en ervaring, extraverantwoordelijkheden kunnen opnemen.

  Interesse?

  Meer informatie is te verkrijgen bij Gerard Cielen (tel : +32 16 32 40 63 of Gerard.Cielen KULeuven.be) of de heer Sammy Brié, tel.

  32 16 37 37 24, Recruitment Expert.

  Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 10 / 08 / 2022 via onze online sollicitatietoepassing

  KU Leuven wil een omgeving creëren waarin alle talenten maximaal tot ontplooiing kunnen komen, ongeacht gender, leeftijd, culturele herkomst, nationaliteit of functiebeperking.

  Hebt u vragen in verband met toegankelijkheid of ondersteuningsmogelijkheden, dan kan u ons contacteren via diversiteit.HR kuleuven.be.

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier