Praktijkassistent vakdidactiek fysica
KU Leuven
Leuven, Belgium
3 dagen geleden
source : Graduateland

Praktijkassistent vakdidactiek fysica

ref. AAP-2019-323) Laatst aangepast : 15 / 11 / 2019

Het Departement Natuurkunde & Sterrenkunde voert onderzoek uit in verschillende domeinen van de moderne fysica met als doel de fundamenten van de fysica te doorgronden.

Het omvat onderzoeksgroepen die actief zijn in akoestische en thermische fysica, biofysica, kern- en stralingsfysica, halfgeleiderfysica, vaste-stoffysica, theoretische fysica, sterrenkunde en vakdidactiek fysica.

Naast het toonaangevend internationaal onderzoek, veelal gefinancierd door nationale en internationale instanties voor wetenschappelijk onderzoek, worden ook diverse taken rond onderwijs en dienstverlening ingevuld.

Het departement maakt deel uit van de groep Wetenschap en Technologie, Faculteit Wetenschappen, en telt momenteel 350 medewerkers.

De onderzoeksgroep rond vakdidactiek fysica houdt zich specifiek bezig met onderzoek naar het leren en onderwijzen van fysica, en dit zowel in het secundair als in het hoger onderwijs : we proberen inzicht te krijgen in leer- en onderwijsprocessen voor fysica, om zo het onderwijs in natuurkunde verder te optimaliseren.

De activiteiten van de opleiding van toekomstige leraren fysica sluiten enerzijds nauw aan bij dit onderzoek en worden anderzijds georganiseerd in de schoot van de Educatieve Master Wetenschap en Technologie, samen met een dynamisch team van medewerkers dat instaat voor de opleiding van toekomstige leraren in verschillende STEM-domeinen.

Functie

Een succesvolle kandidaat zal in overleg met de betrokken vakdidacticus volgende taken op zich nemen :

 • De belangrijkste opdracht bestaat in het begeleiden van stages. Dit omvat aspecten van stageplanning in overleg met de betrokken studenten, lesbezoeken, en het opvolgen van studenten via hun e-portfolio.
 • De praktijklector heeft ook een belangrijke inbreng in tussentijdse en eindbeoordelingen van stages.

 • De praktijklector assisteert bij (vooral) praktijkgerichte elementen van diverse opleidingsonderdelen in de educatieve master in de wetenschappen en technologie.
 • Het belangrijkste daarvan voor een praktijklector fysica is uiteraard Vakdidactiek Fysica. Daar werken zij mee aan het begeleiden van studenten bij hun praktische opdrachten en zullen zij inhoudelijk bijdragen vanuit hun eigen expertise rond specifieke te behandelen onderwerpen.

  Daarnaast kunnen praktijklectoren fysica studenten informatica begeleiden bij hun werk voor opleidingsonderdelen zoals Didactiek van het geïntegreerd onderwijs en / of Onderwijsonderzoek / Masterproef .

 • De praktijklector helpt het onderwijs in de fysica in het Vlaams secundair onderwijs verder uitbouwen. Dit omvat bijvoorbeeld meewerken aan nascholingen voor leraren en / of ontwerpen en verspreiden van leermiddelen en vakdidactische publicaties.
 • De praktijklector draagt bij aan het versterken van vakdidactiek fysica in de educatieve master in de wetenschappen en technologie van KU Leuven.
 • Dit omvat o.a. het (laten) actualiseren en beheren van vakdidactische infrastructuur, leermiddelen en literatuur, en / of het optimaliseren van het blended karakter van het aangeboden onderwijs.

 • Ten slotte zal de praktijklector worden aangemoedigd en ondersteund in de eigen professionalisering (o.a. door het volgen van nascholing, het deelnemen aan congressen, het meewerken aan vakdidactisch en / of praktijkgericht onderzoek).
 • Profiel

  U voldoet aan volgende voorwaarden :

 • u bent in het bezit van een diploma licentiaat of master in de fysica, sterrenkunde, burgerlijk ingenieur natuurkunde of gelijkwaardig (eventueel met inbegrip van competenties verworven in een relevante professionele context) en een bijhorend leraarsdiploma, bij voorkeur afgeleverd door een universiteit;
 • u hebt momenteel minstens een deeltijdse opdracht effectieve onderwijspraktijk en (bij voorkeur) minimaal 5 jaar onderwijservaring in het secundair in het vakgebied (toegepaste) fysica;
 • u stelt belang in en bent vertrouwd met vakdidactische, pedagogisch / didactische en / of agogische onderwerpen, relevant voor leraren (toegepaste) fysica;
 • u beheerst zeer goed de Nederlandse taal, mondeling en schriftelijk;
 • u beschikt minstens over een functionele beheersing van de Engelse taal, voldoende goed om Engelstalige vakliteratuur en vakdidactische literatuur te begrijpen;
 • een goede actieve beheersing van het Engels is een pluspunt;
 • u bent discreet, beschikt over een behoorlijk empathisch vermogen, kunt omgaan met vertrouwelijke informatie, en bent in staat om een professioneel netwerk op te bouwen en te onderhouden;
 • u bent bereid te functioneren en u verder professioneel te ontwikkelen als lid van een dynamisch team Lerarenopleiding Fysica op universitair niveau.
 • Aanbod

  Deze vacature betreft een functie in een uitdagende en stimulerende werkomgeving, met name het Departement Natuurkunde en Sterrenkunde en het team Vakdidactiek Fysica in de schoot van de educatieve master in de wetenschappen en technologie van KU Leuven.

  Contracten worden opgemaakt voor bepaalde duur, met een aanstellingspercentage (tussen 10% en 40%) te bepalen in onderling overleg, rekening houden met het ambtelijk statuut, de specifieke competenties en de wensen van de succesvolle kandidaat.

  Het contract loopt tot 31 augustus 2020.

  Interesse?

  Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Mieke De Cock, tel. : +32 16 32 42 48, mail : mieke.decock kuleuven.be.

  Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 15 / 12 / 2019 via onze online sollicitatietoepassing

  KU Leuven wil een omgeving creëren waarin alle talenten maximaal tot ontplooiing kunnen komen, ongeacht gender, leeftijd, culturele herkomst, nationaliteit of functiebeperking.

  Hebt u vragen in verband met toegankelijkheid of ondersteuningsmogelijkheden, dan kan u ons contacteren via diversiteit.HR kuleuven.be.

 • Sollicitatieprocedure
 • Arbeidsvoorwaarden
 • Loopbaanmogelijkheden
 • Tewerkstellingspercentage : Deeltijds

  Vakdidactiek Fysica

  Solliciteren tot en met : 15 / 12 / 2019

  Tags : Natuurkunde en Sterrenkunde

  Bekijk functie in het organigram

  Solliciteren
  Bij de favorieten invoegen
  Verwijder van favorieten
  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "voortzetten" te klikken, gaat u ermee akkoord dat neuvoo uw persoonlijke gegevens verzamelt en verwerkt die u in dit formulier hebt verstrekt, om een ​​neuvoo-account te maken en u te abonneren op onze e-mailwaarschuwingen, in overeenstemming met ons Privacybeleid . U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door te volgen deze stappen .
  voortzetten
  Aanvraagformulier