Vrijwilliger ondersteuning jonge nieuwkomers
ACM/PSC-Jongerenwerking
Antwerpen
10 uur geleden

Omschrijving van de vacature

Voor onze jongerenwerking zijn we nog op zoek naar geëngageerde vrijwilligers. Heb jij zin om je in te zetten voor jonge, alleenstaande nieuwkomers?

Ben je gemotiveerd om deze doelgroep te ondersteunen bij vrijetijdsactiviteiten, huiswerk of andere vragen? Lees dan onderstaande vacature :

Doelgroep

De Jongerenwerking van het Adviescentrum Migratie (ACM) en het Protestant Sociaal Centrum (PSC) is er voor alleenstaande jonge vluchtelingen in Antwerpen, met een beperkt (professioneel) netwerk.

 • We hebben specifieke aandacht voor de leeftijdscategorie 17-21j bij aanmelding, omdat de overgang naar meerderjarigheid een ingrijpend kantelmoment is;
 • jongeren hebben geen recht meer op een voogd, kunnen geen beroep meer doen op gezinshereniging met hun ouders, en opvang en begeleiding vallen doorgaans weg of kunnen niet meer opgestart worden.

  Deze jongeren zijn meervoudig kwetsbaar : in precair verblijf, jong, alleen, ze dragen een vluchtverleden met zich mee en zijn nieuwkomer in een onbekende samenleving.

  Aanbod

  De Jongerenwerking van het ACM / PSC speelt in op de meervoudige kwetsbaarheid en draaglast van de jongere door een gecombineerd en integraal aanbod van inloop, individuele begeleiding en groepsactiviteiten :

  Inloop : We organiseren vrije inloopmomenten op dinsdag (14u-17u), woensdag (14u-19u), donderdag (14u-19u) en vrijdag (14u-17u).

 • Jongeren kunnen dan langskomen zonder afspraak met al hun vragen en om te spreken met de medewerkers, om gewoon een babbeltje te doen, elkaar en de vrijwilligers te ontmoeten, iets te drinken, een computer te gebruiken De inloopruimte is ingericht volgens een huiskamerconcept;
 • Individuele begeleiding : twee collega’s staan in voor de individuele begeleiding van jongeren rond alle levensdomeinen : psychosociaal welzijn, onderwijs, sociale rechten, gezondheid, huisvesting, werk Rond deze domeinen wordt samengewerkt met de jongeren, waarbij rekening moet worden gehouden met hun jonge leeftijd, beperkt netwerk in België en het eventuele netwerk in het land van herkomst.

  De medewerkers doen dit d.m.v. presentie (tijdens inloopmomenten en activiteiten), individuele gesprekken en samenwerking met de nodige partners, netwerk en vrijwilligers.

  Groepsactiviteiten : éen collega organiseert activiteiten met het oog op ontspanning, ontmoeting en netwerkvorming. Gemiddeld vinden er 6 activiteiten per maand plaats, alsook een jaarlijks winter- en zomerkamp, een talentenweekend, een Valentijn-fundraiser en een netwerk-BBQ.

  Enerzijds organiseren we interne activiteiten, waarbij lotgenoten elkaar in een veilige omgeving kunnen ontmoeten en hun rugzak leegmaken.

  Anderzijds organiseren we externe activiteiten, waarbij jongeren de stad en andere jongeren kunnen leren kennen vanuit de veiligheid van een gekende groep.

  Hiervoor werken we samen met jeugdwerkorganisaties en vrijetijdsaanbieders.

  Gewenst profiel

  Er zijn verschillende taken en rollen mogelijk als vrijwilliger binnen de Jongerenwerking :

  Vrijwilliger die vooral beschikbaar wil zijn om deel te nemen aan en organiseren van het activiteitenaanbod en hierin de medewerkers te ondersteunen.

  Deze momenten zijn grotendeels wisselend (een paar activiteiten zijn vast : samen eten op de laatste donderdag van de maand, zomerkamp, weekend oudjaar, Valentijnsdiner).

  Elke maand krijg je een overzicht van de activiteiten. Je kan dan laten weten welke activiteit je graag wenst mee te doen.

  Het kan ook zijn dat een medewerker je pro-actief aanspreekt voor een bepaalde activiteit, indien er extra begeleiding nodig is.

  Vrijwilliger die een vast moment aanwezig wil zijn in de inloop (din, vrij van 14-17u, woe en don van 14u-19u). Tijdens de inloop ben je aanspreekbaar voor korte vragen van jongeren en ben je er om met de aanwezige jongeren een babbeltje te doen, een spelletje te spelen, huiswerkbegeleiding te doe,,.

 • Over de beschikbare dagen en uren kunnen we natuurlijk praten.
 • Vrijwilliger die zich toespitst op een specifiek thema of expertise. Bv. huiswerkbegeleiding, Nederlands oefenen, kennisdeling / begeleiding rond onderwijs / gezondheid / psycho-sociaal / werk / vrije tijd / .

 • Deze momenten kunnen vast of wisselend zijn, met medewerkers en / of met jongeren. Het thema kan zich ook meer op organisatorisch niveau bevinden, zoals ondersteuning bij het schrijven van projecten, of bij sociale media, boekhouding,...
 • Ons aanbod

  Een warme, huiselijke setting waar vrijwilligers altijd welkom zijn

  Een vrijwilligerscontract

  Een vrijwilligersverzekering

  Vormingsmogelijkheden

 • Ervaring opdoen in het werken met nieuwkomers
 • deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier