Omgeving en Gezondheid
KU Leuven
Leuven
4 dagen geleden

Het Centrum voor Omgeving en Gezondheid van het Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg (Campus Leuven) en de onderzoeksgroep Work & Organisation Studies van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen (campus Brussel) hebben de handen in elkaar geslagen voor een project rond motiverende gespreksvoering door (para-)medici als hefboom voor duurzame her-tewerkstelling.

We willen een nieuw protocol en training opmaken en evalueren om langdurig zieken te motiveren hun herstel en werkhervatting in eigen handen te nemen.

We zoeken hiervoor een enthousiaste doctoraatsonderzoeker (3 jaar full time).

Je profiel :

 • Je bent Master in Geneeskunde, Master in Biomedische Wetenschappen, Master in Gezondheidsvoorlichting- en Opvoeding, Master in Management en Beleid in de Gezondheidszorg, Master in de Psychologie of aanverwante disciplines
 • Je behaalde op zijn minst twee onderscheidingen in de loop van je studieloopbaan
 • Je bent nieuwsgierig en wordt graag intellectueel uitgedaagd
 • Je bent sterk in methodologie en statistiek of bereid hierover bij te leren
 • Je kan vlot Engels spreken en schrijven
 • Je kan vlot contacten leggen met de bedrijfswereld
 • Je bent een organisatorisch talent, analytisch en proactief
 • De laatste jaren is het aantal arbeidsongeschikten toegenomen, zo ook de kost voor de maatschappij. In 2016 waren de overheidsuitgaven voor arbeidsongeschiktheid voor het eerst groter dan de overheidsuitgaven voor werkloosheid in België.

  De arbeidsongeschiktheid kan op verschillende manieren geëvalueerd worden. Lange tijd werd een biomedisch denkkader gehanteerd : hierbij ligt de nadruk op het genezen van de ziekte, waarna de werkhervatting kan worden opgestart.

  Dit model is echter over-simplistisch en wordt vandaag de dag verlaten voor het biopsychosociaal model. Hierbij wordt verwacht dat een veelheid aan biologische, sociale en psychologische factoren een rol spelen bij werkhervatting.

  Een belangrijk aspect hierbij is de motivatie van de arbeidsongeschikte. Deze kan volgens de Zelf-Determinatie Theorie (Deci & Ryan, 2000) eerder gecontroleerd zijn of autonoom, en kan beïnvloed worden via motivational interviewing’ (Miller & Rollnick, 2013).

  Het huidige project wil een training ontwikkelen, uittesten en evalueren die arbeidsgeneeskundigen en paramedici moet helpen gebruik te maken van motivational interviewing om de arbeidsongeschikten te motiveren een actieve rol op te nemen in hun proces van werkhervatting.

  Je job zal uit volgende taken bestaan :

 • Je geeft vorm aan de verschillende stappen van het project i.s.m. het onderzoeksteam (d.w.z. uitwerken en geven van training, evalueren van effectiviteit van de training, ...)
 • Je neemt de leiding in het uitschrijven van de wetenschappelijke resultaten in publicaties, die deel uit zullen maken van je doctoraat
 • Je neemt actief deel aan (internationale) seminaries en congressen
 • Je legt de doctoraatsopleiding af in de biomedische wetenschappen
 • Je geeft ondersteuning bij onderwijsactiviteiten in lijn van het project (bv. masterproeven)
 • deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier