1 ICT Data Analist (Digitaal Vlaanderen)
Vlaanderen connect.
Gent
5 dagen geleden
source : VDAB

De functie in het kort

Context

Ben je een gepassioneerde ICT data analist? Bestudeer en analyseer je graag data, datastromen en datastandaarden? Wil je meewerken aan de realisatie van ambitieuze digitaliseringsprojecten binnen de Vlaamse overheid?

Wil je werken in een dynamische omgeving die het informatieknooppunt van Vlaanderen uitbouwt? Dan kom jij misschien als ICT data analist ons team van experten bij Agentschap Digitaal Vlaanderen vervoegen.

Digitaal Vlaanderen bundelt de krachten van Informatie Vlaanderen en de afdeling ICT van Het Facilitair Bedrijf. Deze samensmelting is een logische volgende stap voor een efficiënte digitale bediening van burgers, bedrijven en verenigingen.

Ons doel? Een voortrekkersrol opnemen in de samenleving. We zetten onze schouders onder projecten met een grote maatschappelijke impact en bouwen dagelijks verder aan een slimme, toekomstgerichte overheid.

Ons DNA is dan ook doen. Ervaring uit de praktijk en expertise in data maken dat we steeds de beste oplossing realiseren voor onze klanten.

We bieden een optimale werkomgeving voor onze medewerkers die dezelfde passie delen voor oplossingen met een duidelijke maatschappelijke meerwaarde.

De Vlaamse overheid en de lokale besturen beschikken gezamenlijk over een schat aan data. Niet alle databronnen zijn echter even vlot toegankelijk en / of gebruikers weten niet altijd goed hoe deze data het meest efficiënt kunnen worden ingezet.

Digitaal Vlaanderen maakt daarom werk van een vliegende ploeg die onze partners op maat begeleidt bij het ontsluiten van de eigen databronnen en het inzetten van data van buitenaf in de eigen processen.

Als ICT data analist komt je terecht in het programma Authentieke Gegevensbronnen binnen de afdeling gegevens- en dienstenintegratie.

Het programma wisselt met verschillende entiteiten van de Vlaamse overheid data uit en heeft zelf heel wat basisregisters en semantische standaarden in beheer.

We evolueren naar een interoperabel systeem van slimme’ data die de onderbouw vormen van de data-economie en die toelaten vlot verbanden te leggen, zoals bijvoorbeeld tussen objecten op het terrein en sensorenin kader van de uitbouw van een digitaltwin’ van Vlaanderen.

Digitaal Vlaanderen bouwt in samenwerking met Europese partners, de private sector en de academische wereld aan diverse future proof oplossingen om dit te realiseren.

Doel

Als ICT data analist bij Digitaal Vlaanderen help je andere Vlaamse entiteiten en lokale besturen bij het gebruiken en ontsluiten van data.

Je vertrekt hierbij vanuit de sterke dienstverlening van het programma Authentieke gegevensbronnen. Je werkt mee aan de implementatie van de data-architectuur van het programma en van haar partners.

Je analyseert data vraagstukken en biedt ondersteuning aan iedereen die data wil delen, data beheert of data nodig heeft.

Je kan business behoeften m.b.t. data inwinning, data opslag, data beheer, data verrijking, data beveiliging, data verspreiding en data gebruik vertalen naar concrete data modellen, processen en oplossingen.

Bij de uitvoering van je opdracht werk je nauw samen met data experten binnen het programma, andere productteams binnen het agentschap en de klant.

Ook heb je contact met het veld van kennis- en onderzoeksinstituten en bedrijven om bij te blijven met de laatste innovatieve ontwikkelingen.

Een overzicht van het indicatief takenpakket kan gevonden worden in de vacaturebijlage.

Wie zoeken we?

Je hebt een datagedreven mindset.

Je hebt kennis van en ervaring met :

 • Het opzetten van een databeheermodel binnen een organisatie
 • Data analyse, conceptueel, logische en fysische datamodellen
 • Data consistentie, data uitwisseling en data opslag (cloud, data virtualisatie) technieken
 • Master data management oplossingen, RDBMS, NOSQL-databases, events stores, BI tools, data warehousing ..
 • Kennis van (semantische) data standaarden (NGSI, OSLO² (zie )
 • Data security en GDPR en andere data gerelateerde regelgeving.
 • Proces management en proces optimalisatie.
 • Het is een pluspunt als je :

 • Kennis en of ervaring hebt met de werking van authentieke (federale) gegevensbronnen zoals KSZ, Rijksregister, Kruispuntbank Ondernemingen,
 • Kennis en / of ervaring hebt van de werking van de Vlaamse Overheid.
 • Kennis en / of ervaring met fast moving / sensor data / big data.Kennis en / of ervaring met data analytics (predictive modelling, datamining, sociale network analyse, tijdsreeksen, )
 • Persoonsgebonden competenties

 • Je neemt standpunten in en overziet de consequenties daarvan. Je kan je advies objectief afwegen tegenover het algemeen belang;
 • Je bent een teamspeler en gericht op samenwerking en het creëren van een draagvlak;
 • Je bent open-minded en kan out-of-the-box denken;
 • Je optimaliseert de dienstverlening aan belanghebbenden binnen afgesproken kaders. Zo ga je kritisch na op welke punten de dienstverlening kan worden verbeterd en formuleer je hiertoe concrete voorstellen en onderneem je hiertoe eveneens acties;
 • Je kan de architectuur duidelijk en inzichtelijk documenteren;
 • Je bewaakt de voortgang in tijd en de kwaliteit van het eigen werk;
 • Je maakt verhelderende analyses van complexe vraagstukken. Zo herformuleer je bijvoorbeeld complexe vraagstukken naar hanteerbare vragen.
 • Je ziek ook trends en patronen in ogenschijnlijk niet-gerelateerde feiten.

  Wat bieden we?

  Vlaanderen connect biedt een contract van onbepaalde duur en een competitief salarispakket met :

 • een mobiliteitsbudget
 • maaltijdcheques van 7 euro / dag (eigen bijdrage 1,09 euro / dag)
 • een hospitalisatieverzekering (je kan gezinsleden aansluiten)
 • een groepsverzekering
 • mogelijkheid tot kinderopvang tijdens alle schoolvakanties aan een voordelig tarief.
 • Bij Vlaanderen connect is een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk : een werkweek van 38 uur, 28 dagen verlof en extra wettelijke feestdagen (11 / 07, 02 / 11, 15 / 11 en 26 / 12).

  Verder zijn er flexibele werkuren en je kan thuiswerken.

  Ten slotte krijg je bij Vlaanderen connect nog verschillende andere voordelen : je werkt bij entiteiten van de Vlaamse overheid of bij lokale besturen voor lange termijn.

  Zo kan je meewerken aan een digitale en slagkrachtige overheid, voor burgers en ondernemers. Daarnaast kan je doorgroeien en jezelf ontwikkelen door het enorme potentieel aan uitdagende functies via Vlaanderen connect bij de Vlaamse overheid en de lokale besturen.

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier