Loods
Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust
BRUSSEL, Nederland
1 dag geleden

Als de loods aan boord is, kan hij de kapitein adviseren om het schip veilig de sluis of de haven binnen te laten varen.

Een loods kent zijn werkingsgebied op zijn duimpje. Hij weet wat de stroming doet, wat voor invloed de wind heeft en hoe diep de vaargeul is.

De Vlaamse loodsen werken in continudienst als ambtenaar voor het LOODSWEZEN dab.

De loodsen leveren nautisch advies en werken mee aan een veilig en vlot scheepvaartverkeer naar of van de Vlaamse havens.

De beloodsing van zeeschepen naar de Vlaamse haven wordt georganiseerd door de loodsdienstcoördinatoren van de locale loodsstations te Antwerpen, Gent, Vlissingen en Zeebrugge.

Er zijn ook twee loodsstations op zee namelijk de Wandelaar en de Steenbank. In sommige weersomstandigheden is het onmogelijk om een loods aan boord te brengen.

Dan wordt er overgeschakeld naar Loodsen op afstand of helibeloodsing

Verschillende loodsen

In Vlaanderen zijn er vier soorten loodsen die verantwoordelijk zijn om het schip van of naar hun werkingsgebied te loodsen.

 • de Zeeloods of Scheldemondeloods
 • de Kustloods
 • de Rivierloods
 • de Kanaalloods
 • Hoe word je loods?

  Om loods te worden moet je in het bezit zijn van een Master in de Nautische Wetenschappen en een geldig vaarbevoegdheidsbewijs STCW 95 (Standards of Training, Certification and Watchkeeping) van gezagvoerder alle schepen met 36 maanden ervaring als wachtoverste.

  Via selor worden er selectieproeven georganiseerd. Wie hierin slaagt, krijgt een opleiding gedurende één jaar. Wie in deze opleiding slaagt, kan schepen met een maximum lengte van 100 meter loodsen.

  In de loop van de jaren zal een loods promoveren om dan grotere schepen te loodsen. Na maximum 12 jaar is een loods bevoegd voor alle schepen.

  De loods werkt in een beurtrolsysteem en staat 24 / 24 uur ter beschikking van onze klanten.

  deze vacature melden
  checkmark

  Thank you for reporting this job!

  Your feedback will help us improve the quality of our services.

  Solliciteren
  Mijn E-mail
  Door op "Doorgaan" te klikken, betekent dit dat je neuvoo toestemming geeft om je gegevens te verwerken en je e-mails met vacatures te sturen, zoals beschreven in neuvoo's -Privacybeleid . Je kunt je toestemming altijd intrekken
  Doorgaan
  Aanvraagformulier